oliver tambo

1917-ben született Dél-Afrikában. Misszionárius iskolában tanult, főiskolát viszont már Johannesburgban végzett. Innen a Fort Hare-re ment, de lediplomázni nem tudott, mivel magatartása miatt Mandelával és több társával együtt eltanácsolták az egyetemről. Ezután visszatért főiskolájára, ahol matematika tanárként állt munkába.

Belépett az Afrikai Nemzeti Kongresszusba (ANC) és több sorstársával együtt elszántan küzdött az apartheid felszámolása érdekében. Mandelával és Walter Sisuluval együtt részt vett a párt ifjúsági szövetségének létrehozásában, mely később tömeges bojkottokat és ellenálló-tiltakozó demonstrációkat tartott országszerte. 1955-ben megválasztották az ANC főtitkárává, miután Sisulut a kormányzat eltiltotta a tisztség további gyakorlásától. 1959-ben öt éves szabadságvesztésre és közügyektől való teljes eltiltásra ítélték, a büntetés elől azonban még idejében külföldre menekül, ahonnan folytatja harcát az elnyomó apartheid ellen.
 
1967-ben, Albert Lutuli halálát követően a Kongresszus elnökévé jelölték, mely tisztségre 1985-ben újraválasztották. 1991-ben tért haza Dél-Afrikába, 31 év távollét után. Nem sokkal visszatérése előtt épült fel első súlyos szélütésből, 1993-ban a másodikat azonban már nem élte túl, április 24-én meghalt. Az 1994-es első demokratikus választásokat, és az apartheid teljes felszámolását már nem élte meg.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Tambo
http://www.moreorless.au.com/heroes/tambo.html
http://www.anc.org.za/people/tambo_or.html
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Dél-afrikai Köztársaság