prince johnson

1952-ben született Libériában. 1989-ben került a nemzetközi közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor Charles Taylor oldalán részt vett a törvényes libériai hatalom erőszakos megdöntésében és az ország irányításának átvételében. Johnson később hatalmi ambíciói érvényesítése érdekében önálló szervezetet hozott létre (lásd: a Charles Taylor életrajzban). Embereivel elfoglalták Monroviát, az ország fővárost és kivégezték az addigi államfőt. Johnson megpróbálta elnökké választatni magát, azonban Taylor fenyegetései miatt jobbnak látta elhagyni az országot.

Először 2004-ben tért vissza, hogy szenátusi helyet szerezzen a soron következő választáson, azonban az őt ért fenyegetések hatására ismét csak emigrációba távozott. A kaotikus körülmények miatt 2005-ben újra kiírt voksoláson, az ellene felhozott emberölési vád ellenére sikerült elnyernie egy szenátusi mandátumot.

Samuel Doe elnök 1990-es brutális meggyilkolásában való részvételét a mai napig tagadja, annak ellenére, hogy a kínzásról és kivégzésről számos felvétel készült, melyek bejárták a világsajtót.


Források, bővebb információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yormie_Johnson
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


LibériaKapcsolódó anyag:

Charles Ghankay Taylor