VI. Mohamed

1963. augusztus 21-én látta meg a napvilágot Rabatban. Apja, II. Hasszán király korán politikai és vallási oktatásban részesítette, már négy évesen a Királyi Palotában a Koránt tanulta, és a hagyományokhoz hű oktatást kapott. 1981-ben érettségizett, a középiskola elvégzése után az V. Mohamed Egyetem jogi karára iratkozott be, ahol 1985-ben szerezte meg a diplomáját. Kutatásait a „Marokkói Királyság stratégia szerepe a nemzetközi kapcsolatokban” végezte. 1987-ből politikatudományból, 1988-ban pedig közjogból kapott felsőfokú képesítést.

1988-ban Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság akkori elnökével, Jacques Delors-ral. A Nizzai Egyetem bizottságának külön dicséretével doktorált jogból 1993 júliusában, az Európai Gazdasági Közösség és a Maghreb kapcsolatokat vizsgálta. 1994-ben vezérőrnaggyá nevezték ki.

Az 1999-es trónra kerülése után ígéretet tett a szegénység és a korrupció felszámolására, miközben munkahelyeket teremtett és elősegítette az emberi jogok betartását. A reformjait az iszlám konzervatívok és a fundamentalista csoportok is támadják, többek között a nőknek biztosított nagyobb hatalom miatt. Létrehozott egy bizottságot, mely az apja uralkodása alatt elkövetett emberi jogok megsértését hivatott vizsgálni. Sokan örömmel fogadtak, mint a demokrácia felé tett újabb lépést, melynek eredményeként 2000-ben a George Washington Egyetem kitűntette.
 
2002 márciusában nősült, azóta két gyermek boldog édesapja.


Források, bővebb információk:


Kapcsolódó ország:


Marokkó