wangari maathai

Környezetvédő és politikus, 1940. április 1-jén született egy kis kenyai faluban. Tanulmányait az Egyesült Államokban és Németországban végezte, biológiából szerzett diplomát. Kenyába való visszatérését követően, első nőként, Ph.D. fokozatot szerzett a Nairobi Egyetemen állat-gyógyászatból, majd oktatóként dolgozott tovább az intézményben. Oroszlánrészt vállalt a Kenyai Nők Nemzeti Tanácsának működtetésében, évekig töltötte be a szervezet elnöki tisztségét.

1977-ben alapította meg a Zöld Öv Mozgalmat, melynek aktivistái harminc év alatt több mint 30 millió fát ültetettek el Kenyában, azzal lassítva a talaj erózióját. Maathai céljainak és törekvéseinek Afrika-szerte sok követője akadt, számos országban alakultak mozgalmához hasonló kezdeményezések.

Az 1980-as években politikus férje elvált tőle, mivel képtelen volt irányítani erős egyéniségű feleségét. A válóperes bíróság elfogadva a férj indítékait jogilag is semmissé nyilvánította a frigyet.

Daniel Arap Moi elnöksége alatt, a szabad választások kiírása, valamint a korrupció felszámolása érdekében folytatott tiltakozásai miatt, Wangari Maathai-ttöbbször is letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

1997-ben, az ország második többpárti választásán sokáig úgy tűnt, hogy elindulhat, pártja azonban az utolsó pillanatban mégis visszavonta jelöltségét. A 2002-es voksoláson való megméretetését már semmi sem akadályozta meg, kerületében 98%-os szavazatgyőzelmet aratott és bejutott a parlamentbe. 2003 óta miniszter-helyettes a kabinet környezet, természeti erőforrások és vadvilági tárcájánál.

Ugyanabban az évben megalakította Kenya első zöld pártját. Az utóbbi években számos zöld és fenntartható fejlődés konferenciát szervezett, a környezetvédelem egyik leghangosabb támogatójává lépett elő.
 
2004-ben munkájának és elveinek elismeréséül megkapta a Nobel-békedíjat.


Források, bővebb információk:

Wangari Maathai a Nobel-díjasok között: ITT http://en.wikipedia.org/wiki/Wangari_Maathai
A Zöld Öv Mozgalom: http://www.greenbeltmovement.org/
Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Kenya