yahya jammeh


Yahya (Abdul-Aziz Jemus Junkung) Jammeh, korábban Yahya Alphonse Jemus Jebulai Jammeh. Született 1965. május 25-én Kanilaiban, Gambia nyugati régiójában. 1994 óta ennek a nyugat-afrikai országnak az államelnöke.

Jammeh szülei Szenegálból vándoroltak ide és telepedtek le ezen a nyugat-gambiai, határmenti településen, Kanilaiban. Ő maga a diola (jiolanak is írják) etnikumhoz tartozik.

Jammeh 1984 áprilisában abbahagyta továbbvezető felkészítő képzését, hogy a Gambia National Gendarmerie (GNG) tagja lehessen. Ez egy katonai/rendőri egység és a későbbi Gambian National Army (GNA) előfutára. Ebben a funkcióban lett kiképezve, többek között Georgiaban (USA). 1989 decemberétől az elnök, Dawda Jawara testőrségének tagja. A Libériába küldött gambiai békekontingensben szintúgy részt vett, majd további kiképzésekben részesült Törökországban és az USA-ban egyaránt.

1994. július 22-én a katonai rendőrség hadnagyaként puccsot vezetett, mely Jawara elnök bukásával végződött. A katonai juntát, ami magát Armed Forces Provisional Ruling Council- nak (AFPRC) nevezte, két éven keresztül, azaz az 1996-os elnökválasztásokig Jammeh vezette. Ebből a választásból győzedelmesen került ki és vezette az államalakulatot, mint Gambia államelnöke tovább. 1996. szeptember 8-a előtt Jammeh ezredesi rangban lépett ki a hadseregből. Hivatalba lépésekor a világ legfiatalabb államfőjének számított.

Az iszlám jog (sária) egy alapjogának számító halálbüntetés visszaállításával  a kis ország elszigeteltsége megnőtt, egészen addig ameddig Jammeh a turizmus és a környezetvédelem támogatásával hozzá nem segítette Gambiát régi tekintélye visszanyeréséhez. A fővárosban, Banjulban egy hatalmas diadalívet emeltetett a puccs emlékére, amit Arch 22 névre kereszteltek, valamint egy kastélyszerű villa is megépítésre került születési helyén, az ország déli részén. A különböző kurrupciós botrány mellett Jammeh a kicsapongó életstílusáról és hivatali idejének állandó meghosszabbításáról is híressé vált.

1999-ben a kanadai Universität Saint Mary tiszteletbeli doktori címet adományozott neki Halifaxban, a civil jog és a jólét, béke és harmónia megteremtéséért tett fáradozásai miatt.

Jammeh, a 2006-os elnökválasztásokon egy harmadik hivatali időre is (újra)megválasztott lett.

Hivatali ideje alatt gondoskodott arról, hogy a kétes döntések mindig az újságok címlapjaira kerüljenek. Pl.: (2003-ben) azt állította, hogy az ellenzék tagjai egy oroszlántetemet és pálmaboral teli kancsókat ástak el az egyik útkereszteződésnél annak érdekében, hogy így a gambiai gazdaságot elpusztítsák. Vagy egy másik eset, mikor a titkosszolgálatok főnökét elbocsátotta, mert az egy szenegáli varázsló szolgálatát igénybe vette. (Megjegyezném, hogy ismerve Jammehet, a baj valószínüleg nem a varázsló, hanem az, hogy nem gambiai volt.)

2007 februárjának elején Jammehet mindenek előtt az orvosok és AIDS szakértők bírálata érte, mivelhogy az AIDS-et és az asztmát Ő kézrátétellel gyógyítani képes. A gyógyulási idő csupán három napot tesz ki, legalábbis szerinte. Bár ezt a képességet már korábban megfigyelték nála, mégis csak nem rég van arra feljogosítva, hogy azt alkalmazza is. De, hogy ki az aki ezt megfigyelte és feljogosította rá, nem volt szabad elárulnia. A kb. 20.000 gambiai HIV-positívnak ingyenes kezelést kínál, kitétel, hogy az addig szedett terápiás AIDS elleni gyógyszereket azonnal utasítsák el.  Jammeh továbbá meg van győződve arról, hogy látnoki erővel rendelkezik. Ismét egy érdekes eset: Az ENSZ egy képviselője azon megjegyzése miatt, miszerint nincs semmiféle bizonyíték az állított csodagyógyításokra és az állítólagos an meggyógyultak gyakorlatilag tovább hordozzák magukban a vírust és terjesztik is azt tovább, kiutasította az országból.

Jammeh bejelentette továbbá, az AIDS és asztma valamint a diabetes ingyenes és öt perc alatt való gyógyítását.

Gambiában is voltak ellen vélemyént nyilvánítók: A reakciók egy gambiai parlamenti tag elnök ellen való felszólalására az volt, hogy ő (a parlamrnti tag) szellemileg nem egészséges, jelentett ki Jammeh hiszen Ő (Jammeh) egyetlen szembe vetett pillantáson útján meg tudja jósolni az adott személy halálának pontos időpontját.Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Yahya_Jammeh


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Gambia