Yoweri Museveni


Yoweri Kaguta Museveni. Született 1944-ben, Ntungamoban, Ugandában. 1986. január 29-e óta Uganda elnöke. 1991, 1996, 2001 és 2006 évében is megerősített lett hivatalában.

Museveni a Hima etnikumhoz tartozik. Egy ankolei marhapásztorcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot. A Mbarara középiskolába és a Ntare iskolába járt. Tanulmányait 1970-ben fejezte be Tanzániában a Dar es- Salaam-i egyetem gazdaság-, jog- és politikatudományi szakán. Az USA-ban az iowai Grinnell főiskolára járt John Garang-el együtt, aki később a szudáni hadsereg ezredese lett. Azóta is szoros barátságban vannak egymással. 1970-ben a Milton Obote kormány munkatársa lett. 1971 évétől 1980-ig Idi Amin uralma alatt tanzániai száműzetésbe vonult.

Később visszatért Ugandába és részt vett Amin megbuktatásában. 1979-ben az átmeneti kormány védelmi minisztere lett. Obote vitatott választási győzelme után ismét a „föld alá” kényszerült. Ekkor megalapította és irányította a Nemzeti Ellenállási Hadsereget 5 éven keresztül, és küzdött Obote uralma ellen. Annak bukása után és a tűzszünet egy rövid időszakában folytatta harcát az új elnök, Tito Okello ellen, amíg meghódította a fővárost Kampalát 1986 januárjában és ezáltal átvette az elnöki hivatalt.

Az elkövetkező időben megkezdte Museveni az állami üzemek privatizálását és csökkentette az állami kiadásokat. Uganda Museveni politikájának kezdete óta mindig újra és újra konfliktusba keveredett a szomszédos országokkal: Szudánnal, Ruandával és a Kongói Demokratikus Köztársasággal.

Az AIDS elleni harcban sikereket ért el. Uganda az 1980-as években a legmagasabb fertőzöttségi rátár mutatta. A vírus kiszélesedése ma, a többi afrikai állammal való összehasonlításban moderált.

A Joseph Kony vezetése alatt működő Lord’s Resistance Hadsereg lázadóinak leverésével -amely követői prófétaként tisztelték vezetőjüket és egy államot követeltek, amit a bibliai tízparancsolat szabályaira alapoztak- túl sok veszteséggel járt. Észak-Ugandában ez a mozgalom csak kisebb sikereket ért el. Becslések szerint kb. 500 ezer ember halt meg ebben a konfliktusban és kb. 800 ezren lettek száműzöttek Gulu, Pader és Kitgum körzetekbe.

1995-ben találkozott egymással Yoweri Museveni ugandai és Mobutu Sese Seko zairei miniszterelnök egy titkos találkozón Bad Kreuznachban, kibékülési szándékkal.

2000 óta tart a Yoweri Museveni kormányzás, egy teljesen páratlan szabályozással -aki leteszi fegyverét büntetlenséget kap, feltételek nélkül- lépett fel.

2005 novemberében elismerte, hogy a 2006-os elnökválaztásokon ismét pályázik, miután egy alkotmánymódosítást lehetővé tette számára a harmadik hivatali idő betöltését is. Fő ellenfele Kizza Besigye (a 2001-es választásokon a második helyet érte elvolt), akit röviddel a választások megkezdése előtt elfogták és hazaárulás valamint erőszak vádjával bíróság elé állították.

Musevenit a 2006. február 23-i választásokon újra megválasztották elnöknek. A szavazatok 59,28 százalékát kapta. Kizza Besigye 37,36 %-ot kapott.


Források, bővebb információk:


http://de.wikipedia.org/wiki/Yoweri_Kaguta_Museveni


Kép: forrás


Kapcsolódó ország:


Uganda