Cikkek
George W. Bush Afrika békéjéért

George Bush a hat napos, öt országot érintő körútja során számos, afrikai országokat sújtó problémára megoldási javaslatot kíván adni.

Bush tanzániai látogatásán nem csak a helyi problémákkal, hanem egyéb, a térség országait érintő nehézségekkel is foglalkozott.

Szerződést kötött Jakaya Kikweteto tanzániai elnökkel egy 698 millió dolláros segélyről, melyet az Egyesült Államok folyósít az országban uralkodó szegénység enyhítésére. Az egyezség utak építésére valamint az energia- és vízellátás modernizálására, bővítésére vonatkozik.

Miközben a kelet-afrikai országban járt, kitért a márciusban tartandó zimbabwei választásokra is. Mint ismeretes, Mugabe 2002-es választási győzelme a megfigyelők szerint nem volt törvényes. "A zimbabweiek érdeke a szabad és tiszta választás" - mondta Bush, bízva a tavaszi referendum sikerében és demokratikusságában.

A kenyai kényes helyzetre is kitért az elnök. Meglátása szerint a választásokon győztes erőknek meg kell osztaniuk a hatalmat az ellenzékkel, csakis így lehet elkerülni a további vérengzéseket. Ugyanakkor a kenyai külügyminiszterrel együtt óva intettek minden országot, hogy bármilyen egyezményt erőltessenek Kenyára. Megjegyezték: "Ne kövessük el azt a hibát, hogy fegyvert fogunk bárkinek a fejéhez és azt mondjuk, hogy 'így vagy úgy', mert ez nem működik".

forrás: BBC.com