Cikkek
Megoldódott a helyzet Kenyában?

A kenyai elnök Mwai Kibaki és riválisa, Raila Odinga megegyezett a hatalom megosztásáról, remélhetőleg pont kerül a hónapok óta tartó zavargások végére.  2008.02.29.

Az utóbbi napok negatív hírei ellenére tegnap mindkét fél aláírta a helyzet megoldását segítő dokumentumot egy Nairobiban tartott ünnepségen. A megegyezésnek köszönhetően koalíciós kormány alakulhat a most hatalmon lévő és az ellenzéki párt tagjaiból.

Az új felállásban Kibaki az elnöki, míg Odinga a most létrehozandó miniszterelnöki poszt várományosa. A további tárcák egyenlő arányban lesznek elosztva a két fél között.

Sokak szerint azonban még nem tekinthetjük megoldottnak a helyzetet, mert a főbb posztokért vélhetően nagy harc fog kialakulni. Ugyanakkor Kofi Annan, akinek végül mégiscsak sikerült tető alá hoznia a szerződést, elmondta: "Az ország túlélése szempontjából létfontosságú volt a megegyezés".

Kibaki és Odinga is azt nyilatkozta, hogy új fejezet kezdődött az ország életében és minden erejükkel azon kell, hogy legyenek, hogy a egyesítsék az országot és megteremtsék a békét. Megköszönték, hogy Kofi Annan, az Afrikai Unió, az Európai Unió, az Egyesült Államok és az ENSZ melletük állt a "szükség órájában" és segítették Kenyát.

Remélhetőleg tartós béke köszönt a kelet-afrikai államra.

forrás: BBC.com