Cikkek
Mugabe újraszámlálást sürget és csalással vádol

A szavazatok újraszámlálását követeli Robert Mugabe pártja Zimbabwéban. Az afrikai országban két hete rendezték a referendumot, de az elnöki posztért folyó versengésben eredményt máig nem hirdettek.

Feltételezések szerint sem Mugabe, sem ellenfele, Tsvangirai nem szerezte meg a szavazatok minősített (50%+1) többségét. Ennek köszönhetően, a szabályok szerint három héttel a választások után újabb fordulót kéne tartani, a hivatalos végeredmények ilyen drasztikus késése viszont vélhetően keresztülhúzza az ezirányú terveket.

A zimbabwei elnök és stábja időhúzásra játszik: a választások után azt hangoztatták, az eredmény olyan szoros volt, hogy a voksolást meg kell ismételni. Mostanra viszont újraszámlálást követelnek, elképzelhető, hogy Mugabe már ismeri a hivatalos adatokat. Az ellenzék és a legtöbb nyugati demokrácia szerint az eredményeket szándékosan tartják vissza.

Közben Thabo Mbeki dél-afrikai államfő Hararéban Robert Mugabe zimbabwei elnökkel tárgyalt, alig néhány órával a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) tagállamainak a zimbabwei válság miatt Zambiába összehívott tanácskozása előtt.

A kétoldalú találkozóra azért volt szükség, mert Robert Mugabe nem hajlandó résztvenni a lusakai tanácskozáson (maga helyett négy miniszterét küldte el), arra hivatkozva, hogy annak összehívása mögött országának korábbi gyarmattartója, Nagy-Britannia áll.

Mbeki a megbeszélés után óvatosan nyilatkozott, azt állítva, hogy "Zimbabwéban nincs válság", csupán "egy választási folyamat zajlik," s arra várnak, hogy a választási bizottság közzétegye az eredményeket.

A zimbabwei ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai csütörtökön szintén találkozott a dél-afrikai államfővel, hogy támogatást kérjen tőle. A Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) nevű párt vezetője ott lesz a lusakai válságtanácskozáson is. Számos lap úgy értesült, hogy Mugabe miniszterei Lusakában egy olyan dossziét kívánnak közzétenni, amely az Egyesült Államokat az ellenzék javára elkövetett választási manipulációval vádolja. Mugabe szerint Washington pénzt adott az MDC-nek választási bizottsági tagok megvesztegetésére.

Kenyában eközben az ellenzék általános sztárjkra szólította az embereket, hogy így követeljék ki az eredmények közzétételét.

forrás: stop.hu, bbc.com