Cikkek
Zimbabwei választások

Március 29-én választásokat tartottak az Afrika déli részén fekvő országban, melyet 28 éve Robert Mugabe irányít. A diktatórikus kormányzással vádolt elnök majd' három évtizedes ténykedése alatt romba dölt az ország gazdasága, semmibe vették az emberi jogokat és rendre elcsalták a referendumokat. Az előzetes hírek alapján az ellenzéknek minden esélye megvolt a győzelemre, s az exit poll alapján sikerült is Mugabe leváltása, ám a hivatalos végeredmény gyanúsan késik.

Zimbabwe az utolsóként függetlenedett államok egyike a kontinensen. Az 1979-es változásokban és a Zimbabwei Köztársaság kikiáltásában jelentős szerepet vállaló Robert Mugabét, a ZANU képviselőjét, választották 1980-ban az ország első miniszterelnökévé. A demokrácia azonban hamar diktatúrába fordult, a kormányzó elit erőszakos cselekmények során leszámolt politikai ellenfeleivel, tízezreket mészároltatott le. Mugabe 1987-ben megszüntette a miniszterelnöki intézményt, s elnökké neveztette ki magát. 1990-ben, 1996-ban, valamint 2002-ben anti-demokratikus voksolások keretében rendre újraválasztották.

A 2008. március 29-én megrendezett, az elnöki intézmény megteremtése óta soron következő negyedik elnökválasztáson is jelöltette magát az idősödő Mugabe, hatalmát ezúttal azonban lehetséges, hogy sikerül(t) megdönteni, kérdés, ha igen hajlandó-e azt elismerni a teljhatalommal bíró politikus. Az elnök előzetes reformjai nyomán, nem csupán az államfő személyéről voksoltak a választópolgárok, hanem egyúttal a helyi képviselőket, illetve a kétkamarás törvényhozás tagjait is most választották, holott az előző ciklusban mandátimot nyert képviselők megbízatása még 2010-ig érvényben lett volna.

Már az előkészületek kapcsán is rengeteg kritika érte Mugabe politikáját: a rendőri erőket felhatalmazta fegyverük használatára bármilyen rendellenesség esetén, valamint kitiltotta a nyugati választási megfigyelőket az országból. Zimbabwéban összesen 210 választókörzet van, az adatok azonban rendkívül lassan vagy egyáltalán nem érkeznek meg, így a Választási Bizottság mindeddig csupán részeredményekről számolhatott be. Tájékoztatásuk szerint az eredmények közlése azért késik, mert mind a törvényhozásra, mind a helyi képviselőkre leadott szavazatokat most kell összeszámolni, melyhez nem elegendő a kapacitásuk. A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) választási megfigyelői nyilatkozatukban hitelesnek és békésnek nevezték a szavazást, jóllehet, a testület két tagja nem volt hajlandó aláírni a dokumentumot, mivel szerintük nem voltak tiszták a választások.

A demokratikus ellenzék azonban semmit nem bíz a véletlenre, országszerte összesítik és dokumentálják a választási bizottságok által a szavazóhelyiségek falára kiírt részeredményeket. Ezen számításaik alapján jelöltjük, Morgan Tsvangirai a szavazatok 60%-át szerezte meg, míg Mugabe csupán 30%-ot ért el. A számokat úgy tűnik igazolják a független megfigyelő csoportok mérései is, melyek szerint a Demokratikus Választásért Mozgalom (MDC) jelöltje nagyjából 55, míg a jelenlegi elnök 38%-ot szerzett. Később azonban korrigálva előzetes eredményüket a független megfigyelők már azt jelezték, hogy Tsvangirai a szavazatok mindössze 49-50%-át szerezte meg.

A legutóbbi adatok és feltételezések szerint 2008.04.01-én a szavazatok összesítése körülbelül így áll:
- Elnökjelöltségért: Tsvangirai 49%, Mugabe 42%, Simba Makoni (független) 8% - abban az esetben, ha ez marad az eredmény, három hét múlva megismételt elnökválasztásokat kell tartani.
- A 210 fős képviselőház: MDC 62 hely, ZANU 64 hely, MDC-ből kivált frakció 5 hely. 79 képviselői hely sorsáról még nincs hír.
- A 93 fős szenátus 60 tagját választották március 29-én, személyükről, pártjukról nincs hír. A maradék 33 főt az elnök jelöli majd ki. 
A késlekedés kapcsán számos spekuláció látott napvilágot. A megkérdezettek többsége és az ellenzék szerint azért húzzák-halogatják a procedúrát, mivel a jelenlegi kormányzat az eredmények manipulálását tervezi, annak érdekében, hogy Mugabe maradhasson hatalmon. Egyes vélemények szerint azonban a várakozás valójában annak következménye, hogy a vezető politikusok még tanakodnak ki közölje, a netán erőszakba is torkolható rossz hírt az elnökkel.

A zimbabweiek otthonukban várják a híreket, az utcákon rendőrök és katonák járőröznek. A BBC egyik helyi tudósítója szerint az emberek kezdeti lelkesedése, a változásokba vetett hitük lassan elpárolgott, félnek a hatalomtól, annak fellépésétől.

Számos szakértő szerint akár még napokig is tarthat a tényleges eredmény kihirdetése, bár ez esetben bizton egyre erősődő nemzetközi nyomást lesz kénytelen elviselni a választási bizottság és Mugabe.

forrás: BBC.com, origo, CNN.com