Cikkek
Megegyeztek a politikai felek Zimbabwéban

Morgan Tsvangirai, az ellenzék vezetője bejelentette, hogy koalíciós kormány alakul a saját, Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű pártja és a Robert Mugabe elnök vezette Zanu-PF részvételével.

Tavaly szeptemberben már megszületett a megállapodás a két párt között, azonban a gyakorlati megvalósítás felé tett lépések megrekedtek a felek közti nézeteltérések erősödése miatt.

A február 11-én életbelépő, új egyezmény a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) javaslatára jött létre. Eszerint Tsvangirai a miniszterelnöki pozíciót fogja betölteni az új kormányban. E lépés komoly kompromisszumot követel az ellenzék részéről, azonban szakértők szerint ez az egyetlen járható út az MDC számára. Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzéki vezető csakis nagy nyomás hatására bólintott rá a döntésre, melyet párttársai sem egységesen támogattak. A két rivális politikai erő egy, a koalíciós folyamatot ellenőrző bizottság felállításáról is megállapodott. E testület fog gondoskodni arról, hogy a felek ne szegjék meg a nehezen megszülető egyezményt.

A hatalommegosztás körüli viták hónapok óta megbénítják Zimbabwe kormányát, éppen akkor, amikor hatalmas mértékű infláció, növekvő élelmezési válság és súlyos kolerajárvány sújtja az országot.

Forrás: BBC News