hírek
Afrika Falu 2008

2008-07-24 14:12:52

Vigántpetend, Kultúrház

2008. július 25. – augusztus 3.

FEDEZD FEL AFRIKÁT!
 
Az idén második alkalommal szervezi meg a Hello Afrika Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Taita Alapítvány az Afrika Falu programot. Vigántpetenden a faluházban és annak fás-árnyas udvarán találkozhat minden érdeklődő az afrikai kultúra és az afrikaik hiteles bemutatását célzó színes programokkal: koncertek, filmvetítések, kiállítások, kézműves foglalkozások, tánc, vetélkedő, énekoktatás, afrikai ételek, előadások és kellemes, Afrikát idéző hangulat. Az Afrika Falu látogatói megismerkedhetnek a hazai Afrikával foglalkozó civil szervezetekkel, hazánkban élő afrikaiakkal, közvetlen módon fedezhetik fel a fekete kontinens kultúráját, hétköznapjait, a segítségnyújtás lehetőségeit.

Programok Afrikáról minden nap 10 – 21 h között Vigántpetenden a kultúrházban és udvarán

KONCERTEK: autentikus afrikai zenei élmény minden nap20h-tól :

 

 
Július 25., péntek

Sankofa – nigériai tradicionális dobzene énekkel, táncbetétekkel, autentikus öltözetben

Július 26., szombat

Abdul Aziz és barátai - francia-magyar koprodukció, a tradicionális nyugat-afrikai ütőhangszeres zene igazi erejét és a lágyabb afrikai dallamokat egyaránt bemutatja

Július 28., hétfő

Dallamok Afrika szívéből : tanulj velünk afrikai énekeket eredeti nyelven, dobkísérettel – (France Mutombo).

Július 29., kedd

DJ Mamusz : a tradicionális és modern afrikai zenei irányzatok színes világába hív egy utazásra a fiatal zenekeverő, melyhez a vizuális atmoszférát Reisinger Dávid videomixe és diavetítése adja.


FILMVETÍTÉS
: afrikai vonatkozású filmek a Kultúrház épületében minden nap 17h-tól :

 

Július 25., péntek : Az elszánt diplomata : A John le Carré könyvéből készült izgalmas film egy Kenyában élő európai diplomata nyomozását meséli el.

Július 26., szombat : Visszatérés a Tatooine bolygóra – Majdik Péter útifilmje – a Star Wars afrikai forgatási helyszíneinek újra felfedezése – 80 perc

Július 27., vasárnap : Paul Simon – Graceland (The African Concert)– koncertfilm (90') Paul Simon 1991-es koncertje Dél-Afrikában

Július 28., hétfő : Lélektől lélekig - Régis Wargnier Arany Medve díjra jelölt filmje. Egy fiatal tudós az 1870-es években megszállottan kutatja a nyugati civilizációtól még érintetlen, legendás Pigmeusok életét, izoláltságuk antropológiai hátterét ...

Július 29., kedd : Az én Afrikám 1. Sáfrány József filmje a maga egyszerûségével és csodálatos képeivel igyekszik megmutatni Afrika bűvös és varázslatos szépségét, elkalauzolva minket többek között Fokvárosba, a Kalahári mélyébe és a világ legnagyobb gyémántbányájába...

Július 30., szerda : Az én Afrikám 2. Sáfrány József filmje

Július 31., csütörtök : A Kilimandzsáró hava - Ernest Hemingway különös hangulatú novellájából készült film.

Augusztus 1., péntek : A vetítőteremben a kongói Humanitárius Turizmus program résztvevőinek előadása.

Augusztus 2., szombat : Amistad - Steven Spielberg igaz történetet feldolgozó filmje egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája.

 
ÁLLANDÓ PROGRAMOK :

10-12h-igGyerek Afrika – afrikai gyerekprogramok az Afrika Faluban – bábkészítés és bábszínház-játék, festés ecsettel és kézzel-lábbal, mesemondás és hallgatás, stb…

12-14h-ig - Afrika Ejtőzés – a nyári délidőben és a kulturális programok áradatában egy kis hangulatos, tartalmas megpihenésre vágyóknak. A nyugalom szigete – pihenés és kellemes tardicionális afrikai zene, láblógatás az Afrika Faluban. Beszélgetés Afrikát megjárt utazókkal, kutatókkal, civilekkel hitelesen Afrikáról. Szieszta kényelmes babzsák puffokon, szőnyegeken. Frissítők: limonádé, menta tea.

14-16h-igJátszóház felnőtteknek - kézműves programok nagyobbaknak

 
Július 25. Péntek

14.00 – 16.00 Ékszerkészítés (fa, üveg, gyöngy): Mindig vágytál valami egzotikus ékszerre, kabalára? Most elkészítheted magadnak saját afrikai karkötőd, mobilfityegőd stb. a tradicionális afrikai módszerekkel.

Július 26. Szombat

10.00 – 12.00 Meseolvasás, afrikai állatok készítése zseníliadrótból. –  Készítsd el saját afrikai szafari parkodat!

14.00 – 16.00 Üvegmedál festés, ékszer készítése – Mindig vágytál valami egzotikus ékszerre, kabalára? Elkészítheted apró és nagyobb üvegmedálodat afrikai motívumokkal díszítve, vagy önálló, kreatív ötletekkel tarkítva!

Július 27. Vasárnap

10.00 – 12.00 Afrikai maszk –  Szeretnél afrikai harcossá vagy vadásszá válni? Általad készített maszk segítségével azzá válhatsz, amivé csak akarsz!

14.00 – 16.00 Álomfogó készítése – Régóta vágysz egy szép színes álomfogóra? Segítünk, hogy az álmod megvalósítsd.

Július 28. Hétfő

10.00 – 12.00 Afrikai állatok készítése agyagból – Formázd meg kedvenc afrikai állatodat.

14.00 – 16.00 Képeslapkészítés – Üzenj haza Afrikából saját, egyéni afrikai képeslapoddal!

Július 29. Kedd

10.00 – 12.00 Afrikai maszk kartonból, selyempapírból –  Szeretnél afrikai harcossá vagy vadásszá válni? Általad készített maszk segítségével azzá válhatsz, amivé csak akarsz!

14.00 – 16.00 Gyöngy és kagylófűzés - Mindig vágytál valami egzotikus ékszerre, kabalára? Most elkészítheted magadnak saját afrikai karkötőd, mobilfityegőd stb. a tradicionális afrikai módszerekkel

Július 30. Szerda

10.00 – 12.00 Afrikai baba készítése – Barbie ideje lejárt. Készítsd el saját, egyedi afrikai babádat különböző anyagokból!

14.00 – 16.00 Origami (afrikai állatok) – Hajtogasd meg saját afrikai szafari parkodat!

Július 31. Csütörtök

10.00 – 12.00 Kavicsfestés - Fessük meg együtt Afrikát! Elkészítheted apró és nagyobb kavicsdekorációdat otthonra vagy ajándékba afrikai motívumokkal díszítve, vagy önálló, kreatív ötletekkel tarkítva!

14.00 – 16.00 Fakanál és kesztyűbábok készítése - Barbie ideje lejárt. Készítsd el saját, egyedi afrikai babádat különböző anyagokból!

Augusztus 01. Péntek

10.00 – 12.00 Origami (afrikai állatok) – Hajtogasd meg saját afrikai szafari parkodat!

14.00 – 16.00 Ékszerkészítés - Mindig vágytál valami egzotikus ékszerre, kabalára? Elkészítheted apró és nagyobb üvegmedálodat afrikai motívumokkal díszítve, vagy önálló, kreatív ötletekkel tarkítva!

Augusztus 02. Szombat

10.00 – 12.00 Interaktív Afrika gyerekeknek – Keresd meg a majmokat a dzsungelben, használd érzékszerveidet, légy Te is ennek a világnak a része!

14.00 – 16.00 Afrikai maszk –  Szeretnél afrikai harcossá vagy vadásszá válni? Általad készített maszk segítségével azzá válhatsz, amivé csak akarsz!

Augusztus 03. Vasárnap

10.00 – 12.00 Kézműves programok, minden maradékkal

 
KIÁLLÍTÁSOK a kultúrházban és a sátrakban : 

·        fiatal magyar művészek afrikai ihletésű alkotásai : festmények (Titi Mária, Kocsis Levente), fotók (Magyar Gyöngyi), kerámiák (Kőházi Mária), textíliák (Kanics Márta)

·        Humanitárius Turizmus fotókiállítás : az Afrikáért Alapítvány munkáját Afrikában segítő magyar utazók kongói képei (élménybeszámoló : augusztus 1. péntek, 17.00.)

 

Civil sátor - Afrikában tevékenykedő civil szervezetek bemutatkozása, beszélgetések a tagokkal és önkéntesekkel, a konkrét segítségnyújtás lehetőségeinek bemutatása.

 
Afrikai kézműves portékák vására

BESZÉLGETÉSEK, ELŐADÁSOK: Afrikáról szakértőkkel, kutatókkal, afrikanistákkal

 

Július 29. kedd 17.00-tól : A hagyományos és modern Afrika – előadók: Búr Gábor, Dr. Biernaczky Szilárd, Sárkány Mihály

Augusztus 1. péntek

16.00-tól: Az afro-ázsiai kapcsolatrendszer, Kína és India afrikai "benyomulása" – Tarrósy István, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék

17.30-tól: Egy kongói kórház fejlesztése – a Humanitárius Turizmus program résztvevőinek beszámolója helyszíni tapasztalatokról

KULINÁRIS ÉLMÉNYEK:
Az Afrika Faluban a napok ideje alatt a Zsákos csapata biztosítja a hűsítő italokat és a finom ételeket, afrikai ízek bemutatójával.



További programok, események:

  • Afrika Hangjai 5.
    Az előadássorozat ötödik előadása.
  • Afrika hangjai 4.
    Az előadássorozat negyedik előadása.
  • Afrika hangjai 3.
    Az előadássorozat újabb, harmadik előadása, mely ezúttal Afrika portugál nyelvű irodalmait mutatja be.
  • Magyar László-emlékülés és könyvbemutató
    Emlékülés és könyvbemutató a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
  • Jótékonysági koncert
    Idén is megrendezésre kerül a Taita Alapítvány Afrikai Gyermekekért
    szervezésében egy jótékonysági koncert.
  • Gambia - Afrika mosolygó arca
    Gambia kis ország - egy közepes méretű világtérképen nem is látszik (egy nagyon is csak alig). Gambia békés kontinensén talán az egyetlen. Gambia olcsó - egy jó kávét 30 forintért meg lehet kapni. Gambia területének 12 százaléka víz. Gambia az egyik legnagyobb mogyoró-exportőr ország - ha itthon földimogyorót rágcsálunk, az jó eséllyel onnan származik. Gambia elnöke 31 évesen lépett hatalomra. Gambia lakosai folyton mosolyognak. Gambia az egyetlen olyan ország, amelynek csak egy szomszédja van. Gambia konzulja november utolsó péntekén fél ötkor tradicionális helyi ételeket kóstoltat a Merlinben.
  • VILÁG KÖRÜLI ÚTON, AZ EMBERI JOGOK NYOMÁBAN - Filmvetítés
    Az Amnesty International Magyarország és a Vista Utazási Iroda közös vetítéssorozatának következő filmje: Darwin rémálma
  • Humanitárius turizmus a Kongói Demokratikus Köztársaságba
    2008. október 18.-30. - 13 nap Afrikában!
  • Afrika Multikulturális Fesztivál
    The African Multicultural Festival Organization Committe has the Pleasure to invite you and your Family to the Festival Celebration in Budapest.
  • Afrika Tábor 2008 nyarán
    Ismerd meg Afrika világát egy izgalmas, színes nyári tábor keretein belül!